Tartalom szűrés
Témák
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Október2023 NovemberDecember
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Keresés
Bemutatkozás
A ház története
Házirend
Munkatársak
Elérhetőségek
Cégadatok
Társintézményeink
Adatvédelem
Partnerek
Partnerek

A ház története


A HÁZ TÖRTÉNETE

A „Lipták Villaként” ismert épületet 1924-25-ben dr. Lipták Pál építési vállalkozó saját házának tervezte és építtette. A sikeres üzletember, aki egy ideig kereskedelmi államtitkár is volt, elsőként szerzett az országban műszaki doktori címet, s nevéhez olyan építészeti remekművek fűződnek, mint pl. a Párizsi Udvar, a Hazai Takarékpénztár, a Hitelbank épülete.

Otthonának főhomlokzatán a címerdíszlet közepén látható „E” betű Emmának,  az építész feleségének  keresztnevére utal.

A kívülről oly reprezentatív palota belsőépítészeti megoldásai is különlegesek.

Korabeli fényképek tanúsága szerint csodás faragott bútorai, a falait borító selyem és bőrtapéta előkelő környezetet biztosított azoknak a társadalmi eseményeknek, melyek az utcai oldalon található szalonban és a télikertben zajlottak.

A villa kert felőli része az ötgyermekes család lakóhelyéül szolgált, az alagsorba építészeti irodák kerültek.  Az 1926-ban 52 évesen elhunyt építtető nem sokáig élvezhette remekművét. Halála után özvegye hamarosan az épület eladására kényszerült.

 

A harmincas években Kaszner János csempe- és műkőgyáros tulajdonába került a ház, majd 1940-ben dr Barinkai Ferencné Krausz Hilda költöztette ide Magyar - Angol Leánynevelő Intézetét, amely később Magyar Zsidó Leánynevelő Intézet néven működött. A polgári iskolát végzett leányok továbbképzését segítették itt, különös hangsúlyt fektetve a nyelv- és zeneoktatásra. A németek bevonulása után 1944. júniusában az intézet bezárta kapuit.

A háborút követően a villa hátsó lakásokká átalakított részébe bérlők költöztek, köztük dr Barinkainé is. A reprezentatív első szárnyat számos társadalmi szervezet vette igénybe.

1960-tól a kerületi úttörőház kapott helyet az  épületben, Pákozdi Antal Úttörőház néven. A rendszerváltás után az úttörőházból Zuglói Gyermek Művelődési Központ lett.

1994. szeptemberétől működik a Zeg-Zug Zuglói Gyermekház, 2008 óta a Cserepesház Zuglói Művelődési Ház, 2012. október 1-től pedig a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. tagintézményeként.

Budapest Zugló Önkormányzatának döntése értelmében a tagintézmény felvette építtetőjének és első tulajdonosának Dr. Lipták Pálnak a nevét és 2012. májusa óta Lipták Villa néven várja a látogatókat.