Tartalom szűrés
Témák
felnõttfelnõtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Június2024 JúliusAugusztus
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Keresés
Bemutatkozás
A ház története
Házirend
Munkatársak
Elérhetõségek
Cégadatok
Társintézményeink
Adatvédelem
Partnerek
Partnerek

A ház története


A HÁZ TÖRTÉNETE

A „Lipták Villaként” ismert épületet 1924-25-ben dr. Lipták Pál építési vállalkozó saját házának tervezte és építtette. A sikeres üzletember, aki egy ideig kereskedelmi államtitkár is volt, elsõként szerzett az országban mûszaki doktori címet, s nevéhez olyan építészeti remekmûvek fûzõdnek, mint pl. a Párizsi Udvar, a Hazai Takarékpénztár, a Hitelbank épülete.

Otthonának fõhomlokzatán a címerdíszlet közepén látható „E” betû Emmának,  az építész feleségének  keresztnevére utal.

A kívülrõl oly reprezentatív palota belsõépítészeti megoldásai is különlegesek.

Korabeli fényképek tanúsága szerint csodás faragott bútorai, a falait borító selyem és bõrtapéta elõkelõ környezetet biztosított azoknak a társadalmi eseményeknek, melyek az utcai oldalon található szalonban és a télikertben zajlottak.

A villa kert felõli része az ötgyermekes család lakóhelyéül szolgált, az alagsorba építészeti irodák kerültek.  Az 1926-ban 52 évesen elhunyt építtetõ nem sokáig élvezhette remekmûvét. Halála után özvegye hamarosan az épület eladására kényszerült.

 

A harmincas években Kaszner János csempe- és mûkõgyáros tulajdonába került a ház, majd 1940-ben dr Barinkai Ferencné Krausz Hilda költöztette ide Magyar - Angol Leánynevelõ Intézetét, amely késõbb Magyar Zsidó Leánynevelõ Intézet néven mûködött. A polgári iskolát végzett leányok továbbképzését segítették itt, különös hangsúlyt fektetve a nyelv- és zeneoktatásra. A németek bevonulása után 1944. júniusában az intézet bezárta kapuit.

A háborút követõen a villa hátsó lakásokká átalakított részébe bérlõk költöztek, köztük dr Barinkainé is. A reprezentatív elsõ szárnyat számos társadalmi szervezet vette igénybe.

1960-tól a kerületi úttörõház kapott helyet az  épületben, Pákozdi Antal Úttörõház néven. A rendszerváltás után az úttörõházból Zuglói Gyermek Mûvelõdési Központ lett.

1994. szeptemberétõl mûködik a Zeg-Zug Zuglói Gyermekház, 2008 óta a Cserepesház Zuglói Mûvelõdési Ház, 2012. október 1-tõl pedig a Zuglói Cserepes Kulturális Non-profit Kft. tagintézményeként.

Budapest Zugló Önkormányzatának döntése értelmében a tagintézmény felvette építtetõjének és elsõ tulajdonosának Dr. Lipták Pálnak a nevét és 2012. májusa óta Lipták Villa néven várja a látogatókat.