Tartalom szűrés
Témák
felnőttfelnőtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Október2022 NovemberDecember
HKSzCsPSzV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Keresés
Bemutatkozás
A ház története
Házirend
Munkatársak
Elérhetőségek
Cégadatok
Társintézményeink
Hírlevél
Adatvédelem
Partnerek
Partnerek
Szembenézés a Lipták Villában2015. Március 04. szerda | 09:26

Szembenézés a Lipták Villában

A „magánfestő” Réti Tamás képeivel egy saját világba

  Rajz és festőtanfolyam azoknak, akik mindig szerettek volna, de sohasem mertek – idézte köszöntőjében az alkotó saját kezdeti lépéseiről szóló vallomását a házigazda, Lipták Villa nevében Péterfia Dávid. Réti Tamás közgazdász-kutató,  komoly szakmai pályafutással a háta mögött, az ötvenes éveiben fordult nagyobb energiával a művészet felé. A gondos festészeti s rajtanulmányokat és a csoportos kiállításokat követően második önálló bemutatójának ad otthon a zuglói Lipták Villa.

  Réti Tamás világa igen sokrétű, ám mindegyik hűen tükrözi a tárlat címéül választott szembenézést. Ez a nézőpont a külső, tágabb és ismert környezettel való szembesülésétől elvezet egészen az önmagával való titkosabb, legbensőbb szembenézésig, az önarcképig – hangsúlyozta megnyitójában Millisits Máté művészettörténész. A szakember ismertetését megelőzően Réti Anna táncművész adott elő dinamikus zenére formált kompozíciót, melyben a köznapi gesztusok és a stilizált táncelemek megejtő keveréke oldódott föl, talált magától értetődő váratlansággal egymásra.

 Az alkotó a gyermekkor élményei és érdeklődése után, a kelet-európai gazdaságokról szóló értekezések, a kutatószoba illetve az egyetemi katedra után kanyarodott vissza a művészethez. Mint indíttatását jellemezve hangsúlyozza: „Festményeimben keresem a szépet, az egyedit, és igyekszem megmutatni azt a kort, amelyben élek. Közgazdász és „magánfestő” – talán így jellemezhetem magam.”

A Lipták Villa kiállításán az alkotó harminc vegyes technikájú – pasztelltől, az olajon és akrilon át a szénrajzig - illetve témaválasztásában is változatos – csendélettől a városképen át a portréig, az önarckép - műve található. Külön színfoltot képviselnek a három vitrinben elhelyezett - az élet három jellegzetes viszonyát tükröző – s a modern technikát fölhasználó, mobilon készült vonalrajzok.

A művek hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10- 17 óráig tekinthetők meg a Lipták Villában, egészen március 17-ig.    

foto1    

foto2

foto3

foto4

 

Szembenézés a Lipták Villában
Vissza a főoldalra