Tartalom szűrés
Témák
felnõttfelnõtt
ifjúságiifjúsági
gyermekgyermek
családicsaládi
Eseménynaptár
Április2024 MájusJúnius
HKSzCsPSzV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Keresés
Bemutatkozás
A ház története
Házirend
Munkatársak
Elérhetõségek
Cégadatok
Társintézményeink
Adatvédelem
Partnerek
Partnerek
Szembenézés a Lipták Villában2015. Március 04. szerda | 09:26

Szembenézés a Lipták Villában

A „magánfestõ” Réti Tamás képeivel egy saját világba

  Rajz és festõtanfolyam azoknak, akik mindig szerettek volna, de sohasem mertek – idézte köszöntõjében az alkotó saját kezdeti lépéseirõl szóló vallomását a házigazda, Lipták Villa nevében Péterfia Dávid. Réti Tamás közgazdász-kutató,  komoly szakmai pályafutással a háta mögött, az ötvenes éveiben fordult nagyobb energiával a mûvészet felé. A gondos festészeti s rajtanulmányokat és a csoportos kiállításokat követõen második önálló bemutatójának ad otthon a zuglói Lipták Villa.

  Réti Tamás világa igen sokrétû, ám mindegyik hûen tükrözi a tárlat címéül választott szembenézést. Ez a nézõpont a külsõ, tágabb és ismert környezettel való szembesülésétõl elvezet egészen az önmagával való titkosabb, legbensõbb szembenézésig, az önarcképig – hangsúlyozta megnyitójában Millisits Máté mûvészettörténész. A szakember ismertetését megelõzõen Réti Anna táncmûvész adott elõ dinamikus zenére formált kompozíciót, melyben a köznapi gesztusok és a stilizált táncelemek megejtõ keveréke oldódott föl, talált magától értetõdõ váratlansággal egymásra.

 Az alkotó a gyermekkor élményei és érdeklõdése után, a kelet-európai gazdaságokról szóló értekezések, a kutatószoba illetve az egyetemi katedra után kanyarodott vissza a mûvészethez. Mint indíttatását jellemezve hangsúlyozza: „Festményeimben keresem a szépet, az egyedit, és igyekszem megmutatni azt a kort, amelyben élek. Közgazdász és „magánfestõ” – talán így jellemezhetem magam.”

A Lipták Villa kiállításán az alkotó harminc vegyes technikájú – pasztelltõl, az olajon és akrilon át a szénrajzig - illetve témaválasztásában is változatos – csendélettõl a városképen át a portréig, az önarckép - mûve található. Külön színfoltot képviselnek a három vitrinben elhelyezett - az élet három jellegzetes viszonyát tükrözõ – s a modern technikát fölhasználó, mobilon készült vonalrajzok.

A mûvek hétköznap 10-19 óráig, szombaton 10- 17 óráig tekinthetõk meg a Lipták Villában, egészen március 17-ig.    

foto1    

foto2

foto3

foto4

 

Szembenézés a Lipták Villában
Vissza a főoldalra